В даден момент вместо 1 март, шведите посрещнали 30 февруари. Това се

...
В даден момент вместо 1 март, шведите посрещнали 30 февруари. Това се
Коментари Харесай

Любопитни факти за 1 март

В даден момент вместо 1 март, шведите посрещнали 30 февруари. Това се случва в същинското начало на XVIII век - 1700 година, когато своенравните скандинавци вземат решение да преминат към Григорианския календар, само че не като останалите страни с прибавянето на 11 дни, а гладко в продължение на 40 години като пропущат високосните.

Експериментът обаче на се понравил на шведския държател Карл, който решил да се откаже промяната на календара и по тази причина през 1712-а през февруари били добавени два дни и по този начин февруари се сдобил с 30-о число.

Не по-малко екстравагантна била концепцията на руснаците. През 1929-а в Съветския съюз решили да удължат февруари или по-скоро да преобразуват календара в 72 седмици по пет дни. В основата на смяната бил непрекъснатият индустриален развой и подялбата на годината на 12 месеца от по 30 дни. Лесно и предвидимо - най-малко на пръв взор.

Тук изниква въпросът какво се случило с останалите 5 или 6 дни, с цел да излезе сметката от 365/366 дни. Много просто - били оповестени за " ваканционни " или дни отвън календара, съобщи bTV.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР